Om oss

Vår historia

Stiftelsen Time for Ghana har en historia som sträcker sig längre än ett årtionde och förutom de två grundarna finns det en rad hjältar bakom kulisserna som hjälper utsatta barn i Ghana till att få gå i skolan.
Här får du läsa vår historia och lära känna oss lite bättre.
Header image

Vad är Time for Ghana?

Time for Ghana har funnits sedan 2012 och blev en stiftelse 2017. Vi stöttar barnhemsbarn och utsatta familjer på Ghanas landsbygd med skolstarter och självförsörjning. Genom att förena idrottsliga utmaningar med välgörenhet gör vi det möjligt.

Vilka står bakom Time for Ghana?

Stiftelsens grundare är Jenny Grip och Elin Ekerheim Matsman, och det är vi som på fritiden driver Stiftelsen Time for Ghana. Vi gillar att träna och att anta olika sorters idrottsliga utmaningar där utmaningarna växer för varje år.

Under ett grisigt cykelpass 2012 ställde vi oss själva frågan: varför? Vart finns tjusningen i motvind, snöblandat regn, för lite kläder och punktering mitt ute ingenstans? Vårt svar blev: vi gör det inte för oss, vi gör det för någon annan istället. Att bli större, bättre och starkare tillsammans är något som peppar och driver oss framåt.

Varför Ghana?

Före det där grisiga cykelpasset hade Jenny Grip via en gemensam bekant fått möjlighet att resa till Ghana för ett kort biståndsarbete. Jenny identifierade ett stort biståndsbehov och etablerade under denna resa kontakter både i Ghana och med framtida svenska samarbetspartners. Därför blev det naturligt att ”någon annan” under det där grisiga cykelpasset blev utsatta barn och familjer i Ghana.

Varför utbildning?

I enighet med FN barnkonvention artikel 26 är skola en mänsklig rättighet. På många platser i världen uppfylls inte den. Vi verkar för att just alla barn oavsett kön, tillhörighet eller utsatthet i form av funktionsvariation eller liknande ska få samma chans i livet.

Vi satsar främst på utbildning för utsatta barn på Ghanas landsbygd. Enligt UNICEF går 263 miljoner barn inte i skolan trots att skola är en mänsklig rättighet. Fattigdom förs ofta över från generation till generation och det bästa sättet att bryta en negativ fattigdomstrend är att ge utsatta barn utbildning och förutsättningar att skapa sig ett självförsörjande liv. Vi fokuserar på extra utsatta målgrupper såsom flickor och barn med olika funktionsvariabler. Vi stöttar upp för familjer genom att öka deras inkomstkälla. Detta kan således vara höns och getter.

Vi levererar även babypaket till nyblivna mammor och deras nyfödda barn för en bra start i livet. Via egna samarbetspartners i Ghana säkerställer vi att biståndet når rätt målgrupp med hög kvalitet. Vi ger aldrig pengar i bistånd och vi reser kontinuerligt till Ghana för att säkerställa processen.

Share this post
FAQ

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanligt förekommande frågor och svar. Tveka inte att kontakta oss om du undrar något som inte finns listat på denna sida.

Om teamet och ambassadörskapet

Hur genomförs träningslägret?
Vi ses i Stockholmsområdet lördag till söndag en i april/maj. Vi tränar på klungteknik, cyklar tillsammans, pratar om välgörenhetsarrangemang och umgås för att skapa en härlig teamkänsla. 
Hur kan jag engagera mig i tippningstävlingen?
Dela och skapa egna inlägg i sociala medier är det enklaste men i slutändan handlar det främst om att prata med nära och kära. 
Hur kan jag marknadsföra Time for Ghana?
Dela inlägg i sociala medier, skapa egna inlägg och guldstjärna om du har kontakter inom media som kan göra ett reportage om oss. 
Vad innebär ”bidra till insamlingen”?
Att du på något sätt engagerar dig i stiftelsen. Vi har inga höga krav utan är nöjda med det lilla. Vi värdesätter ditt engagemang för stiftelsen och teamet. Team Time for Ghana är så mycket mer än att bara cykla Vätternrundan. 
Vad händer om Vätternrundan blir inställd p.g.a. av Covid-19 eller liknande?
Om Vätternrundan blir inställd så erbjuder vi återbetalning av vårt överskott eller en plats i teamet nästa år.
Vilka kostnader tillkommer?
1) Startbevis till Vätternrundan 2) Köp av teamkläder och ev. svart hjälm 3) Resa, mat och ev. boende på träningslägret (gratis boende finns för 22 personer) 4) Resa, mat och boende i Motala (boende bokas individuellt men tidigare år har ambassadörer gått ihop och hyrt hus tillsammans i centrala Motala)
Ingår någon försäkring?
Nej, tyvärr inte. Säkerheten är alltid vår högsta prioritet men om olyckan är framme är det ditt ansvar att säkerställa att du har det försäkringskydd som du önskar. Försäkringen Startklar är ett tips att titta närmare på. Deltagande i alla Time for Ghanas aktiviteter är alltid på egen risk.
Vad händer om jag blir sjuk eller skadad?
Vi försöker att hjälpa dig att hitta någon som kan ta över din plats. Om överlåtelsen behöver ske efter att vår webshop för kläder stängt behöver köparen ta över dina kläder och såldes ha samma klädstorlek som du. I alla fall ovan är det du som säljer din plats till ersättaren men vi som förmedlar kontakten och således godkänner ersättaren. Efter träningslägret tar vi inte in några nya ambassadörer i teamet.
Ingår startbevis?
Startbevis till Vätternrundan köper du separat via en speciell kod som endast våra ambassadörer får tillgång till.
Klarar jag av det?
Det är enorm skillnad på att cykla i en stor grupp jämfört med att cykla ensam. Tidigare år på Vätternrundan har vi haft många starka med stor överkapacitet vilket ger klungan en stor möjlighet att fixa målet. Sköter du träningen strukturerat och målmedvetet hela året har de flesta goda förutsättningar för att fixa målet. Våra kaptener är redo att ge dig coaching och support om du behöver det.
Hur har det gått för teamet tidigare år?
2018: 9:40 (mål sub 10), 2019: 8:55 (mål sub 9), 2020: Inget lopp pga Covid, 2021: 9:24 (mål under 9:5 GT), 2022: 9:27 (mål under 9,5 GT), 2023: 9:21 (mål under 9,5 GT), 2024: 9:23 (mål under 9,5 GT)
Vad innebär SUB 9,5 GT?
GT står för Gran Turismo och 9,5 h för 315 km innebär ett rullsnitt om 33,16 km/h. Mellan depåer kommer vi cykla på ett rullsnitt om 33,16 km/h. Alla depåstopp kommer att vara planerade och tidsbestämda, vi unnar oss pauser för att kunna föregå med gott exempel och profilera Time for Ghana. Vi stannar för punkor, kedjehopp etc. Orkar man inte hålla rullsnittet så får man tyvärr släppa klungan men det kommer åtminstone inte bero på strul.

Om Time for Ghana

Drivs Time for Ghana ideellt?
Time for Ghana är en registrerad stiftelse och vi som driver stiftelsen jobbar helt idéellt. Förutom väldigt få fasta avgifter går varje krona till vårt ändamål.
Säg hej!

Ta kontakt med oss

Mejla, skriv, ring eller följ oss i sociala medier!